Volver al sitio

6 curiositats sobre l'aigua que tots hauríem de saber

20 de febrero de 2020

Al nostre planeta, la Terra, l'aigua és l'element vital. Necessitem aquest líquid essencial per viure i en molts moments del nostre dia a dia. És per això que volem explicar-te sis curiositats sobre l'aigua que de ben segur et sorprendran.

Ja saps que sense aquest bé de la natura, la vida a la terra  seria inexistent. Però, també coneixes aquestes altres curiositats sobre l'aigua?

Més de 1.380 milions de kilòmetres cúbics

L'aigua  dels oceans, rius, glacials i aqüífers de la Terra suposa la quantitat de 1.386 milions de kilòmetres cúbics. Cal remarcar que aquesta no s'ha modificat des de fa dos milions d'anys. Es pot afirmar, doncs, que tota aquesta aigua disponible al nostre planeta és sempre la mateixa.

Menys del 3% és aigua dolça

Anomenat per tots el planeta blau, a la terra disposem de molta aigua. Bé, la realitat és que un 70% de superfície terrestre es troba coberta d'aigua i una gran part és salada. Encara és més sorprenent saber que la humanitat tan sols pot disposar d'un escàs 2,5% d'aigua dolça i és així perquè el 97,5% són mars i oceans, com acabes de descobrir.

L'aigua en estat sòlid pesa menys

Et sorprendrà saber que l'aigua és l'única substància a la natura que es pot presentar en tres estats diferents: líquid, sòlid i gasós. Quan es solidifica, per efecte de la congelació, arriba a ser fins a un 8,7% més lleugera que l'aigua en estat líquid. És per aquesta raó que els glaçons de gel floten dins l'aigua. Si no fos així, les zones àrtiques, s'enfonsarien.

Perquè l'aigua de la mar és salada?

Segur que t'ho has preguntat moltes vegades i són curiosament els sediments que arrosseguen els rius d'aigua dolça que arriben a la mar, els responsables de la seva salinitat. Aquests sediments estan formats, en gran manera, per pedres de valls i muntanyes que s'incorporen al riu al llarg de tota la llera i que també s'acaben dipositant en el fons seu llit fluvial. El corrent d'aquests rius, les tempestes, les riades, etc., acaben abocant a la mar els sediments, que es queden per sempre. Així  quan l'aigua s'evapora, les sals minerals resten als oceans salinitzant les seves aigües. L'índex de salinitat de l'aigua marina té una mitja 35 grams per cada litre.

Refinar un barril de petroli costa 7.000 litres d'aigua!

Increïble però cert. Per obtenir tan sols un barril de petroli refinat, la indústria del sector ha d'utilitzar 7.000 litres d'aigua. Aquesta dada ens dona una idea de la necessitat de trobar alternatives a aquest combustible fòssil, que és tan contaminant.

Per una petita fuita pots perdre més de 1000 litres

Voldríem remarcar la importància de no malbaratar l'aigua disponible. Per això cal tenir els circuits de l'aigua de la llar en perfecte estat. Aquesta és una de les curiositats sobre l’aigua que t’encoratgem a recordar: una petita fuita a  l’aixeta de la teva llar, suposa una pèrdua de 1.300 litres aigua potable en un mes!

 

Des de Cota, especialistes en tractaments d’aigua, t’animem a visitar el nostre blog on trobaràs articles de molta utilitat.