Volver al sitio

Cicle integral del tractament de l'aigua

20 de julio de 2021

 

El tractament de l’aigua comença quan es reuneix el cabal necessari per abastir un territori concret. Des de llavors fins al retorn a la natura, l’aigua passa per un procés que en garanteix l’ús sostenible i la seva potabilitat. També és molt important que aquest cicle integral es realitzi de manera responsable. Anima’t a conèixer amb nosaltres totes les etapes! 

Actualment l’emergència climàtica ens porta a gestionar recursos hídrics d’una manera molt més respectuosa amb el planeta. Totes les societats del nostre entorn, a la Unió Europea, han de respectar la Directiva Marc de l’Aigua (DMA). Per això és tan important que vulguis conèixer el cicle integral del tractament de l’aigua, a casa nostra. 

El tractament de l’aigua comença abans del seu consum 

Efectivament, el primer pas és reunir el cabal suficient per abastir unterritori en concret. L’aigua, a Catalunya, prové dels rius, embassaments i, avegades, del mar. Aquest recurs essencial es capta des dels dos districtes que inclouen les conques hidrogràfiques de tot el territori:  

  • Les conques hidrogràfiques internes. Les conformen els rius de la meitat est de Catalunya. 
  • Les conques hidrogràfiques intercomunitàries situades a l’oest que inclou rius tan importants com l’Ebre. 

A la pàgina onze d’aquest enllaç (L’aigua a Catalunya), trobaràs el mapa amb aquestes dues conques. Doncs bé, una vegada captada l’aigua passa per un tractament que la fa potable; 

Potabilització i distribució 

Amb aquest tractament l’aigua que prové de rius, embassaments i del mar es fa apta pel consum humà; a la planta de potabilització, l’aigua crua es converteix en aigua de boca. Això significa que podrà ser utilitzada, amb tota la seguretat, per la població. Aquest bé essencial surt de les plantes potabilitzadores, s’emmagatzema en dipòsits enormes i arriba a casa teva gràcies a una gran xarxa de canonades de distribució repartides per tot elterritori. L’aigua, durant aquest camí, no deixa de ser analitzada sovintejadament per garantir el seu bon estat. 

Un cop utilitzada, comença la captació d’aigües residuals 

Aquest és el procés que més ha canviat en les últimes dècades. Encara que etpugui semblar increïble fa un temps les aigües residuals no passaven per capcicle de tractament; aquesta aigua utilitzada per les llars i les indústries anava a parar a la natura completament contaminada. 

Recollida i transport a les depuradores 

La xarxa de clavegueram i els col·lectors capten totes les aigües residuals dels sectors: domèstic, industrial i agrari. Has de saber que enel cas de les activitats econòmiques més contaminants hi ha protocols i supervisions molt exigents. El destí de l’aigua ara són les plantes depuradores on es tracta l’aigua amb diferents etapes:  

  • Eliminació de restes sòlides, mitjançant reixes de cribratge. 
  • Pas de l’aigua pel canal desgreixador desarenador. 
  • Decantació primària i eliminació de partícules petites per microorganismes. 
  • Decantació secundària 

Incorporació al medi

Actualment un percentatge important d’aigua depurada passa per un altre tractament de regeneració i sanejament. Això permet utilitzar aquest recurs per finsecològics i necessitats urbanes. 

A Cota, sempre estem alteu costat per un correcte tractament de l'aigua. Perquè ens importa la teva seguretat.