Volver al sitio

Com afecta el tractament d'aigua al medi ambient?

 

22 de junio de 2022

El tractament d'aigua és imprescindible per garantir el respecte del medi ambient, la sostenibilitat i la salut. Utilitzar aquest bé comú tan essencial per a la vida i comptar amb tecnologia per reutilitzar l'aigua és un dels grans reptes del segle XXI.

L'aigua és la vida i, per tant, cuidar-la, aprofitar-la i reutilitzar-la, l'allarga. Tots nosaltres hem de ser tots conscients de la magnitud del repte… Justament per aquesta raó vital ens afecta tant poder disposar o no del tractament d’aigua adequat.

Una deficiència en el tractament d’aigua perjudica el medi ambient

Existeixen moltes regions del nostre planeta que tenen deficiències en tota mena de tractaments d’aigua. Malauradament, sol passar en zones del món poc desenvolupades i no tenir a l’abast aquesta tecnologia impedeix tenir cura de la seva població i del medi ambient.

Disposar la tecnologia per tractar l’aigua: el primer pas per una societat sostenible i de progrés

Fixat que ambdós conceptes són indestriables. Si un territori que compta amb les diverses tecnologies de tractament d’aigua, els recursos hídrics es trobaran en condicions de salubritat. Això repercuteix directament en el benestar de la gent i en el seu progrés com a poble.

D’altra banda, també existeixen plantes que purifiquen l’aigua ja utilitzada i aquesta és la clau per garantir l’abastament sostenible per a les persones i activitats. De fet, el futur s’encamina en aquesta direcció: l’aprofitament de l’aigua ja emprada.

El tractament d’aigua permet la seva reutilització

Efectivament, l’aigua reutilitzada passa per processos de depuració que aconsegueixen captar partícules i elements contaminants. Això evita la tornada al medi d’aigües residuals al medi ambient.

Només cal que recordis imatges d’algunes indústries que abocaven les seves aigües contaminades als rius i basals… Aquest delicte mediambiental passava sovint, no fa pas gaires anys.

Les societats que prioritzen en els tractaments d’aigua, progressen i cuiden el medi ambient

Aquesta evidència es posa de manifest si fem una comparativa: aquells territoris que poden gestionar els seus recursos hídrics amb una filosofia de reutilització, amb aquells que no ho fan. Els primers progressen més i contaminen molt menys. Cal remarcar que aquests dos àmbits estan sempre vinculats.

Tractament de neteja i depuració de les aigües residuals

Aquest tractament de l’aigua afecta de manera determinant a la sostenibilitat i preservació de la natura. Abocar les aigües ja utilitzades, fa anys que és un greu delicte, però ara la gent ho percep perfectament.

A més l’aigua que en resulta d’aquest procés es pot reutilitzar a escala municipal, per exemple: neteja de carrers, rec de jardins i parcs, etc.

Tractament de l’aigua d’aqüífers per convertir-la en aigua de boca

Això és exactament el que fan les plantes que potabilitzen l’aigua dels nostres rius i embassaments: Has de saber que sense un tractament molt exigent i exhaustiu, aquest bé tan preuat no podria arribar fins a la teva llar, comerç o negoci. Es tracta d'una etapa crucial del cicle integral del tractament d'aigua.

Tractaments domèstics per millorar la qualitat de l’aigua emprada

Són els equips que fan possible, per exemple, gaudir d’una aigua lliure de calç. A casa nostra és especialment important, ja que l’aigua de Catalunya és molt dura. Els sistemes descalcificadors permeten estalviar energia, productes de neteja o cremes; fer servir aquests equips afecta molt positivament en un estalvi sostenible.

A Cota, especialistes en tractament d’aigua tenim els serveis i els equips que necessites. Vine a veure'ns o visita la nostra web.