A Catalunya, el procés de potabilització de l'aigua es duu a terme seguint la legislació de la Directiva Marc de l'Aigua (DMA), de la Unió Europea. Aquesta directiva estableix els requisits que han de complir les aigües destinades al consum humà, així com els procediments per garantir la seva potabilitat.
Som conscients de la sequera tan acusada que ens afecta, en l'àmbit de país, d'Europa i a moltes àrees del planeta. Per això, aquesta directiva europea estableix els requisits que ha de complir qualsevol procés de potabilització de l’aigua.
I és que l'aigua és un recurs essencial per a la vida humana: és imprescindible per a la salut, per a l'activitat econòmica i per a la protecció del medi ambient. Per tant, la que consumim ha de ser de qualitat, i ha d'assolir els estàndards europeus de salut. Així que si et preguntes com és el procés de potabilització de l'aigua a casa nostra, t'ho expliquem tot seguit.
Primera etapa del procés de potabilització d’aigua a Catalunya
La primera fase del cicle de l’aigua és la captació de l'aigua. A Catalunya, l'aigua pot provenir de diferents fonts, com ara rius o embassaments:
- En el cas dels rius, l'aigua es capta mitjançant preses o pantans. Aquestes infraestructures permeten regular el cabal de l'aigua i garantir un subministrament estable.
- En el cas dels embassaments, l'aigua s'emmagatzema en grans basses artificials. Aquests permeten acumular aigua en èpoques de pluges abundants i abastir la població en èpoques de sequera.
Ara, en una època de sequera extraordinària, voldríem fer-te una recomanació: fes servir l’aigua de manera responsable, ja que les reserves es troben sota mínims: a Catalunya se situen en un 18%.
Segona etapa: tractament progressiu de partícules i sediments
Una vegada captada, l'aigua se sumeix a un tractament per eliminar les impureses i garantir la seva potabilitat. Fixa't que varia, en funció de la qualitat de l'aigua. En general, el tractament es divideix en les següents etapes:
- Eliminació de les restes sòlides: plàstics, paper o metalls amb reixes de cribratge o mitjançant sedimentació.
- Eliminació de la matèria orgànica: s'eliminen les matèries orgàniques dissoltes a l'aigua, com ara els nitrats, els fosfats o els compostos orgànics halogenats. Es fa mitjançant oxidació, floculació o desinfecció.
- Tractament per eliminar microorganismes: s'eliminen els bacteris patògens que poden causar malalties. Aquesta eliminació es pot fer mitjançant cloració, ozonització o ultraviolats.
Tercera etapa: la distribució de l'aigua potable
Una vegada tractada, l'aigua es distribueix a les llars i les empreses mitjançant una xarxa de canonades. Aquesta xarxa de distribució ha de ser d'alta qualitat per evitar la contaminació de l'aigua. Les canonades han de respectar la normativa: la seva fabricació ha de garantir en tot moment l'absència de transmissions a l’aigua substàncies o partícules contaminants. Per tant, l'aigua que arriba a la teva llar es pot fer servir amb tota la seguretat.
Quarta etapa: la potabilització i els controls de la qualitat periòdics
Has de saber que l'aigua potabilitzada està sotmesa a un control constant de la seva qualitat. Aquest control et garanteix els requisits establerts per la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea (DMA). De fet, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, el 99,8% de l'aigua que es distribueix a Catalunya és de qualitat potable.
A Cota, especialistes en tractaments d'aigua, disposem d'equips de purificació que reforcen el procés de potabilització de l'aigua: sistemes com l'osmosi inversa de flux directe o els descalcificadors. Si necessites assessorament, estem a la teva disposició.