Volver al sitio

Manteniment de descalcificadors | Tot el que has de saber

19 de febrero de 2021

El manteniment de descalcificadors segueix el mateix procediment en pràcticament tots els equips. En aquest post t’expliquem què cal tenir en compte per mantenir en bon estat els descalcificadors.

Si tens un equip descalcificador a la teva llar, ja coneixeràs el seu funcionament: Es tracta d’un mòdul compacte que s’instal·la a l’entrada de l’aigua que arriba de la xarxa. Quan aquesta entra a casa circularà primer pel sistema de descalcificació. Dins hi ha instal·lat un recipient més petit on es troba la resina que atrapa les partícules gràcies a un intercanvi iònic i per on circularà l’aigua que ha de quedar descalcificada.

La resta de l’espai està ocupat per la sal que neteja i regenera la resina quan aquesta se satura de calç; és justament en aquest espai on s’ha d'abocar periòdicament aquesta sal que necessita l’aparell.

Mantenir la resina lliure de calç

El procés de neteja i regeneració de la resina el realitza automàticament el descalcificador. Ara bé, els paràmetres que l’equip utilitza s’han introduït en el moment de la seva instal·lació. És important, doncs, que comptis amb l’empresa especialista en tractaments d’aigua on has comprat l’aparell.

A banda d’aquesta tasca programada de regeneració de la resina, has de tenir present altres tasques de manteniment.

Conèixer el nivell de duresa de l’aigua

És necessari que coneguis aquesta dada, per poder programar la periodicitat de la regeneració de la resina. Aquesta feina de manteniment dels descalcificadors es realitza analitzant una mostra de l’aigua que arriba a la teva llar. Cal que et facis amb un test mesurador de duresa de l'aigua, que et donarà un valor en graus francesos. Et recomanem que també analitzis una segona mostra de l’aigua ja descalcificada; ha de marcar zero graus francesos. D’aquesta manera sabràs si l’equip és completament eficaç o, en canvi cal ajustar paràmetres.

Desinfecció de la resina

Aquesta és un dels manteniments dels descalcificadors que convé que realitzis una vegada l’any. Es tracta de fer una regeneració de la resina afegint un producte desinfectant i netejador específic. Aquest desinfectant elimina els possibles bacteris que hagin pogut proliferar dins la resina. És una acció senzilla de dur a terme i et garanteix una neteja integral.

Canviar el filtre de sediments per evitar l’obstrucció de les vàlvules

És una petita intervenció que hauràs de tenir en compte només en el cas que el teu descalcificador compti amb un filtre previ a l’equip. Aquests filtres de sediments s’instal·len amb l’objectiu d’evitar el pas de contaminants que arriben des de la xarxa general: restes de sorra i altres petites partícules. Es tractaria, doncs, d'identificar el recanvi que porta el teu filtre i substituir el vell per un de nou.

Normalment l’empresa que hagi instal·lat el teu equip de descalcificació haurà col·locat aquest filtre de sediments. En el cas que no el tinguis incorporat a l’entrada de l’aigua, et recomanem instal·lar-ho; pots estalviar-te una eventual obstrucció de les vàlvules causada per aquests sediments.

A Cota ens posem a la teva disposició per assessorar-te sobre el manteniment de descalcificadors. Contacta amb nosaltres!