Volver al sitio

Nou Reial Decret de la Legionel·la: què incorpora?

8 de febrero de 2023

El Reial Decret de la Legionel·la és el text legal que actualitza una llei anterior sobre els requisits per prevenir i controlar la proliferació d’un bacteri: la legionel·la. Es tracta d’un agent patogen que causa la legionel·losi.

Aquest Reial Decret de la Legionela 487/22 amplia i actualitza la normativa que afecta a instal·lacions com les següents:

  • Torres de refrigeració.
  • Sistemes de distribució d'ACS (aigua calenta sanitària).
  • Spas, piscines, banyeres hidromassatge.
  • Humidificadors industrials.

En definitiva, totes aquelles instal·lacions que tracten l'aigua per proporcionar refrigeració, tractaments sanitaris o de benestar, sistemes industrials, etc.

Principals modificacions que incorpora el Reial Decret de la Legionel·la 487/22

Veuràs que aborda qüestions que tenen a veure amb els avenços científics i tecnològics que milloren la prevenció de la Legionel·la. Aquesta llei ha tingut present, igualment, una norma revisada per experts en aquest àmbit: la norma UNE 100030 del 2017. Aquesta posava l'accent en la necessitat d'actualitzar la regulació existent, i renovar protocols que poguessin aprofitar aquest coneixement recent.

En definitiva, valoraven la conveniència de millorar el Reial Decret anterior que fins ara era vigent: el Reial decret 865/2003.

El nou Reial Decret de la Legionel·la 487/22 augmenta la responsabilitat dels titulars de la instal·lació

Es reforça i es concreta més la responsabilitat del bon funcionament del sistema refrigerador o de tractament d'aigua; és el titular d'aquesta instal·lació. En aquest sentit, s'amplien les actuacions de control, manteniment i prevenció a tots els mòduls i elements que la formen.

Per tant, caldrà fixar-se en totes les parts de la instal·lació, quan aquest decret sigui vigent. S'amplien, també, els tipus de sistemes que hauran de respectar aquesta llei. Les responsabilitats del titular inclouen, igualment, els materials i el disseny d'aquestes estructures que empren circuits d'aigua freda o calenta.

Un pla de prevenció obligatori i un altre, opcional

El PPCL (Pla de Prevenció i Control de Legionel·la) serà obligatori i registrarà diagnòstics inicials, programes i inspeccions. Després hi haurà un pla opcional, segons sigui convenient; el PSL (Pla Sanitari de la Legionel·la).

Els controls, més exigents i amb més freqüència, depenent de la instal·lació que es controla

Les noves instal·lacions han de complir els requisits de la norma que entrarà en vigor a primers de gener del 2023. Si et planteges tenir un d'aquests sistemes pel teu negoci o la teva indústria, posa't en bones mans: contacta amb una empresa de tractaments d'aigua, de la màxima confiança. Els seus professionals ja tindran actualitzats els productes i protocols d'acord amb aquesta nova llei.

Igualment, si la teva instal·lació ja està funcionant, hauràs d'implementar aquestes noves mesures de prevenció:

  • Mesures específiques en funció de resultats analítics.
  • Protocols de desinfecció més exigents.
  • Escurçaments de certs terminis dels controls.
  • Les formacions del personal, a càrrec del titular de les equipacions, també es reforcen.

Els terminis per implementar-ho en els equipaments en funcionament

T’interessa molt saber que hi ha terminis per implementar-ho tot. La nostra recomanació és, igualment, contactar amb una empresa especialitzada en programes de prevenció de la legionel·la.

  • Termini màxim per l'adaptació de sistemes que ja funcionen: 2 de gener del 2025.
  • Termini màxim per l'adaptació de la formació del personal a càrrec del titular: 2 de gener del 2028 (els certificats de formació actuals servirà fins llavors).
  • Termini per a la implementació del PPCL: 2 de gener del 2024.

Contacta la nostra empresa Cota, especialistes en protocols de prevenció de la legionel·la. Estem a la teva disposició, per implementar el nou Reial Decret Legionel·la 487/22 en el teu negoci o equipament.