Volver al sitio

Osmosi directa vs. Osmosi inversa | T’expliquem les diferències

18 de marzo de 2021

En aquest interessant post volem explicar-te la diferència entre l’osmosi directa vs. l’osmosi inversa, així podràs entendre com aquesta última fa possible un sistema de purificació de l’aigua molt eficaç i sostenible.

L’osmosi és un procés fisiològic present a la natura. És precisament amb l’osmosi directa que es fa possible un equilibri de la quantitat d’aigua dins les cèl·lules dels éssers vius.

La reacció osmòtica es dona entre dues solucions separades per una membrana i que tenen diferents nivells de solut dissolt. Partint d’aquesta situació de dissolvents amb diferent concentració de soluts, la tendència natural serà la següent: la solució amb un menor nivell de partícules passarà per la membrana semipermeable vers la solució més concentrada. Els dos dissolvents tendiran, d’aquesta manera, a trobar l’equilibri de concentració de partícules dissoltes.

Osmosi directa vs. osmosi inversa

És l’aplicació de pressió sobre el líquid de major concentració de soluts, allò que fa invertir el procés. Has de saber que aquesta és la principal diferència entre osmosi directa vs osmosi inversa; exercint aquesta pressió en la dissolució més saturada, el fenomen osmòtic s’inverteix, de tal manera que s’aconsegueix l’eliminació de partícules.

L’osmosi inversa és el resultat d’aplicar pressió sobre un dels dissolvents

Efectivament el procés natural que no necessita cap inducció és l’osmosi directa. Quan es dóna aquest fenomen no hi ha cap acció humana que propiciï el traspàs del líquid menys saturat al que té més concentració de soluts. En canvi, l’osmosi inversa sí que necessita l'acció exterior per produir-se: en aquest cas l’aplicació de pressió sobre el líquid més concentrat.

L’aprofitament d’aquesta tecnologia per purificar l’aigua

Segur que t’adones de la importància que té aquesta tecnologia; s’aconsegueix obtenir aigua molt purificada, potable i altament recomanable pel seu consum. Actualment hi ha al mercat una gran varietat de sistemes osmòtics que et poden proporcionar una aigua purificada d’alta qualitat a casa teva o a la feina. Les últimes novetats són els sistemes d’osmosi de flux directe que tenen dos avantatges molt significatius en comparació amb equips més convencionals.

Equips sense acumuladors d’aigua

Els sistemes de flux directe produeixen aigua en temps real i en la proporció d’un litre i mig cada minut. Per tant, no incorporen cap dipòsit i no hi ha risc que hi hagi acumulacions d’aigua durant un cert temps. Això també significa que el manteniment i la neteja d’aquests aparells se simplifica molt. A més, el fet de poder prescindir del dipòsit facilita molt la seva instal·lació encara que sigui un espai petit.

El rebuig d’aigua es redueix

L’altre avantatge que et trobaràs en els equips d’osmosi de flux directe és el baix rebuig d’aigua durant el procés de purificació. Sens dubte esdevé una gran diferència respecte a altres mòduls osmòtics més convencionals. Si et decideixes instal·lar un d’aquests aparells a la teva llar, comprovaràs que són molt més eficients i sostenibles.

T’esperem a Cota per assessorar-te en osmosi directa i osmosi inversa o en tot allò que necessitis en tractaments d’aigua. Si ho prefereixes pots visitar-nos a les nostres instal·lacions de Besalú, Girona.