Volver al sitio

Prevenció de la Legionel·la: Com tractar l'aigua per prevenir aquesta malaltia

18 de agosto de 2022

La prevenció de la Legionel·la, en els tractaments que existeixen, es basen en una neteja i desinfecció de les instal·lacions per on circula l'aigua. Aquest tractament té com a objectiu evitar la presència del bacteri que causa la malaltia respiratòria anomenada legionel·losi: en una de les seves dues variants, aquesta infecció pulmonar pot causar la mort.

El programa de prevenció de la legionel·la l'ha de dur a terme una empresa especialitzada en tractaments d’aigua.

Prevenció de lalegionel·la: com s’ha de procedir per tenir un control de les instal·lacions

Abans de detallar el procediment establert per fer un treball de prevenció de legionel·la voldríem fer-te una recomanació: contacta amb una empresa de tractaments d’aigua, que sigui de la teva confiança, perquè és molt important fer-ho bé. Els tècnics de les empreses que es dediquen a la prevencióde la legionel·la, compten amb professionals especialitzats; compleixen els requisits normatius i les recomanacions tècniques de les autoritats competents. Aquesta recomanació ens porta a recordar-te quines són
les estructures que precisen un tractament preventiu.

On es necessiten les actuacions de prevenció de l’aparició del bacteri legionel·la?

Recorda: són les instal·lacions per on circula l’aigua a on es troba aquest risc. Ens referim a aires condicionats, piscines, centres de fitness, torres de refrigeració, etc. És especialment rellevant passar aquests controls de prevenció en els establiments on les persones estan exposades als aerosols de torres de refrigeració.

Primera actuació per a la prevenció de la legionel·la: avaluació de riscos i proposta d’actuació

La primera cosa que faran els tècnics quan arribin al teu establiment, serà avaluar la situació. Això els permetrà fer un informe detallat de l’estat de les instal·lacions; s’anomena APPCC (Anàlisi de Punts de Perill i de Control Crític). En aquest escrit et presentaran precisament els punts on pot trobar-se el risc d’aparició del bacteri Legionel·la. També inclouran un pla de prevenció basat en aquesta informació recollida. Després, procediran amb un treball de
desinfecció i neteja.

Segona actuació: neteja i desinfecció de les instal·lacions

La informació recollida en aquest informe servirà per iniciar la primera actuació de desinfecció i neteja. Es farà una feina eficient perquè ara ja coneixen els punts crítics i susceptibles de l’aparició del bacteri. Desprésde realitzar aquesta desinfecció dels equips i estructures, l’empresa podrà emetre un certificat que garanteix una instal·lació lliure de Legionel·la.

La neteja, doncs, serà ben eficaç i els equips quedaran preparats i desinfectats d’acord amb la normativa. Una normativa que estableix un pla de prevenció i autocontrol i que hauràs d’aprendre. Però no cal amoïnar-se; tindràs el suport dels tècnics en tractaments d’aigua. Aquí torna a ser clau l’empresa que triïs; ha de ser de total confiança.

Tercera actuació: elaboració d’un pla d’autocontrol i la seva implementació

Ara ja tens les xarxes de distribució, els dipòsits i les canonades sota control; és el moment d’elaborar un protocol preventiu d’autocontrol.

Això significa que els tècnics especialitzats hauran preparat unes instruccions per poder fer autocontrols: els teus treballadors o tu, aprendreu a fer inspeccions periòdiques senzilles i aquestes actuacions serviran per mantenir les instal·lacions en un nivell òptim. En el cas de
detectar qualsevol situació sospitosa es podrà actuar ràpidament. Recorda que els professionals que triïs es trobaran sempre al teu costat.

Som Cota, especialistes en tractaments d’aigua i serveis de prevenció. Comença ara un programa de prevenció de la Legionel·la, contactant amb nosaltres.