Volver al sitio
Què és la legionel·la i com es contagia? Símptomes i tractaments
6 de febrero de 2020

La legionel•la és un bacteri que causa una malaltia infecciosa: la legionel•losi. Aquesta malaltia es dóna en els nuclis urbans on es fan servir circuits d'aigua sanitària i pot ser greu. Coneix aquí tota la informació sobre què és la legionel•la.

La legionel•losi, una malaltia ambiental

Si alguna vegada t'has preguntat què és la legionel•la, has de saber que es tracta d'un bacteri que es troba en medis aqüífers, com estanys o pous i que arriba a nosaltres des de les canalitzacions que porten l'aigua potable als nostres nuclis urbans. Aquest bacteri provoca una malaltia infecciosa anomenada legionel·losi.

Com es contagia?

Quan troba un medi adequat (aigua estancada a entre 20 i 40 graus centígrads), la legionel•la es reprodueix i pot contaminar persones de l'entorn d'aquests circuits d'aigua, que respirin aire humit, portador del bacteri.

La legionel·la, doncs, viatja per l'ambient dins les minúscules gotetes d'aigua. Aquest bacteri troba un hàbitat idoni, en l'aigua dins dels sistemes sanitaris que, ocasionalment, no passen  els programes de manteniment i prevenció de riscos pensats per aquest tipus d'instal·lacions. A més, aquestes actuacions són obligatòries, atès el risc potencial de propagació de la malaltia.

És important conèixer que la legionel•losi no es propaga per contacte. De fet, i tal com apuntàvem anteriorment, la seva propagació serà possible si les persones respiren aire humit provinent de circuits d'aigua on el bacteri s'hagi reproduït.

Símptomes

La legionel•losi, una patologia de tipus infecciós, es contrau mitjançant les vies respiratòries i en la seva afectació més moderada, causa en el malalt dolors musculars, mal de cap, febre, tos i, de vegades, nàusees. Són símptomes que recorden a una grip convencional i no arriben a ser greus; aquesta versió de la malaltia també és coneguda com la Febre de Pontiac.

 

Cal que tinguis en compte, però, que existeix una manifestació força més agressiva, anomenada Malaltia del Legionari on el bacteri legionel•la, infecta els pulmons del pacient provocant pneumònia amb febre molt alta i tos freqüent. Les seves conseqüències arriben a ser greus i el pacient pot morir. La Malaltia del Legionari afecta col·lectius vulnerables com persones grans o pacients amb afectacions respiratòries prèvies.

Tractament

La febre de Pontiac, no té tractament específic. Donat que els símptomes són iguals a una grip, el seu pronòstic és lleu. Si has de tenir cura d'una persona que ha contret la malaltia, és del tot recomanable prendre molts líquids i antitèrmics.

Quan el diagnòstic és la malaltia del Legionari, sí que serà necessari un tractament amb antibiòtic. Si és una persona gran o algú amb afecció pulmonar li caldrà supervisió mèdica, donat que aquest tipus de legionel•losi pot arribar a ser mortal.

La legionel•losi es contrau respirant aire contaminat, com remarquem anteriorment. És per això que el bon manteniment i neteja de circuits d'aigua calenta i d'aigua sanitària és clau per evitar aquestes infeccions ambientals.

Ara ja saps que és la legionel•la i els riscos per la salut, per això t'animem que ens visitis. A Cota, som experts en tractaments i programes de prevenció de riscos.