Volver al sitio

Què és un esterilitzador UV?

21 de julio de 2022

L'esterilitzador UV és un petit aparell que funciona amb raigs ultraviolats de gamma C. Es pot emprar per neutralitzar bacteris i virus els objectes personals i també altres petits instruments com tisores, pinces, etc. Si et trobes amb la necessitat de desinfectar de patògens la superfície d'objectes o estris, no et perdis aquest post. La seva eficàcia et sorprendrà!

L’èxit d’aquest aparell radica en la seva tecnologia. L’esterilitzador UV de gamma C es basa en els principis bàsics de biologia molecular que t’expliquem a continuació. Es tracta d'avenços científics beneficiosos per la salut i la seguretat, com també ho és la tècnica de desionització de l'aigua.

Comprovaràs de seguida que és ben fàcil d’entendre.

La tecnologia d’un esterilitzador UV de raigs C

Els raigs de gamma C, que són els que fa sevir aquest petit aparell, no es troben disponibles a la nostra atmosfera; quan arriben a la capa d’ozó de la terra, queden absorbits totalment. Tanmateix, els avenços de la ciència permeten, actualment, poder-los generar.

Això els diferencien d’altres raigs ultraviolats que emet el sol i que sí que arriben a la superfície, en un percentatge ben petit: els raigs ultraviolats de gamma A, anomenats UVA.

Els raigs ultraviolats de gamma C o UVC són eficaços per desinfectar, per què la longitud de les seves ones és curta i la seva energia és molt alta: les ones tenen una longitud entre cent i dos-cents vuitanta nanòmetres.

Estudis recents confirmen que en longituds de dos-cents seixanta-cinc nanòmetres, els raigs ultraviolats de gamma C tenen una màxima eficàcia eliminant microorganismes vius: els virus, els bacteris i altres patògens. Et detallem, de quina manera actua aquesta tecnologia.

La llum ultraviolada de gamma C, trenca l'ADN de microorganismes

Quan els patògens són exposats a aquesta llum, les molècules d’ADN (àcid desoxiribonucleic) queden totalment afectades. La seva doble hèlix se separa en diversos punts perquè es trenquen certs enllaços que actuen d’unió d’aquestes hèlixs.

Si l’ADN queda malmès per la radiació de la llum, la cèl·lula del patogen mai es podrà replicar. Per tant, si aquest virus o bacteri entra en un organisme i colonitza les seves cèl·lules, no podrà replicar-se. Llavor el patogen es destruirà.

El resultat, òbviament, és d’una alta eficàcia per desactivar tots aquests microorganismes, per la via de trencar el seu material genètic.

Precaucions a l’hora de fer servir la tecnologia dels esterilitzadors UV de raigs C

Has de saber que els éssers vius no han de veure’s exposats a aquesta llum en cap cas.

Si et decideixes a adquirir un d’aquests aparells per ús domèstic, comprovaràs que són unes caixes de dimensions reduïdes. Tenen una tapa i és dins d’aquest espai on es dona la radiació de llum ultraviolada de gamma C. Compten amb una funcionalitat que atura l’emissió de llum si la tapa s’obre. En aquest sentit, no has d’amoïnar-te, però recorda prendre totes les precaucions i seguir les recomanacions del fabricant.

El seu ús no és gens complicat i les seves instruccions són molt clares i entenedores. Cal seguir-les sempre, al peu de la lletra; d’aquesta manera evitaràs imprudències que poden tenir cert perill.

Som Cota, especialistes en tractaments d'aigua i desinfecció d'equipaments. Contacta amb nosaltres al nostre web; estem a la teva disposició per explicar-te tot allò que necessitis saber sobre un esterilitzador UV.