Una anàlisi d'aigua és el protocol essencial i obligatori per poder determinar la potabilitat dels recursos hídrics que fem servir a les llars, als negocis i als equipaments. T'expliquem, a continuació, com procedeixen els tècnics especialistes per poder garantir la seva idoneïtat.
Gràcies a les xarxes de canonades i al control de les seves estructures pots gaudir amb seguretat d’una correcta distribució d'aquest recurs tan necessari. Ara bé, una vegada s'han certificat les condicions de salubritat de dipòsits i conductes, toca fixar-se en l'aigua.
És essencial garantir la seva qualitat, partint d’una anàlisi d’aigua i un programa de potabilització.
D’on ve l’aigua que s’analitza?
Has de saber que l’aigua i el seu tractament té un cicle integral. En una de les primeres etapes es recull de rius, embassaments i aqüífers. Llavors, la distribució consta de dos serveis: el servei en alta, que és on es fa la captació, potabilització i conducció fins a les xarxes municipals. Posteriorment, hi ha el servei a la baixa, que el fan els municipis que distribueixen fins a les cases, equipacions i indústries. En aquest sentit, tots els municipis vetllen per proporcionar una aigua de qualitat i que el seu consum sigui completament segur.
Els municipis es responsabilitzen de la potabilitat de l’aigua
Els tècnics i professionals dels laboratoris municipals (o bé els centres homologats) tenen aquesta responsabilitat: han d’analitzar l’aigua i emetre un informe que confirmarà l’eficàcia dels tractaments dins un programa de potabilització.
Han de complir escrupolosament amb el Reial decret 140/2003. En aquesta llei. queden establertes les exigències i criteris sanitaris per l’aigua de consum humà. És d’aquesta manera com queda garantida la bona qualitat d’una aigua potable en el mateix punt on es troba a disposició del consumidor.
En què consisteix l’anàlisi d’aigua?
Els paràmetres de les mostres analitzades, un cop s’ha potabilitzat, han de trobar-se dins de les directrius de la normativa Reial decret 140/2003 tal com hem indicat abans. L’anàlisi mesura, principalment:
- Olor, terbolesa i color
- Nitrats i amoni
- Clor lliure
- Conductivitat
L’informe elaborat ha de confirmar, també, l’absència absoluta de bacteris coliformes i E-coli. Només complint amb la legislació vigent de manera rigorosa, l’aigua podrà ser subministrada als usuaris.
Els professionals de tractaments d’aigua mantenen la qualitat i potabilitat de l’aigua a partir de l’usuari
Efectivament, les empreses especialistes en tractaments d’aigua contribueixen a mantenir les instal·lacions un cop l’aigua arriba als usuaris. És precisament a partir d’aquest punt que la responsabilitat recau en tots nosaltres.
Recomanem fer atenció a l’estat de canonades o conductes, aires condicionats, piscines, saunes, aixetes, etc. Contracta una empresa per realitzar el manteniment d’aquestes instal·lacions; en aquests casos hi ha riscos rellevants, com la legionel·losi.
Demana sempre l’assessorament a professionals que tinguin autorització del departament de Sanitat de la Generalitat. Podran garantir una tasca ben feta amb resultats homologats: comptaràs amb la seguretat que l’aigua que passa per les canonades es troba en perfectes condicions.
A Cota, restem a la teva disposició per elaborar una anàlisi d’aigua, fer un manteniment o altres controls que puguin necessitar les teves instal·lacions.