Volver al sitio

Què passa quan tinc legionel·la a la meva aixeta?

10 de junio de 2021

 

La legionel·la és un bacteri que pot colonitzar la teva instal·lació d’aigua i arribar a les aixetes de la teva llar o del teu negoci. Cal que ho controlis i mantinguis el sistema d’aigua en bones condicions. Descobreix com has d’actuar si tens legionel·la a les aixetes. 

Tenir legionel·la a les canonades de casa teva, a les aixetes d’aigua del teu negoci o als conductes d’aire condicionat és un risc que estàs obligat a evitar. Cal que en siguis conscient: aquest bacteri causa legionel·losi, una malaltia respiratòria que pot arribar a ser greu i causar la mort. Per tant necessites un protocol d’actuació, en el cas que tinguis aquest problema a la teva instal·lació d’aigua. En aquest sentit et recomanem fervorosament que consultis la normativa vigent a Catalunya:  

Efectivament, la clau per evitar l’aparició de la legionel·la és la prevenció. Aquest és el primer pas que has de donar; la proliferació d’aquest bacteri és relativament fàcil, si no realitzes un bon manteniment les teves instal·lacions.  

Posar-se en mans de professionals del sector de tractament d'aigua 

Contacta amb una empresa especialitzada en tractaments d’aigua, que t’aportarà tota l’experiència dels seus professionals. Compten amb el coneixement per poder ajudar-te amb el manteniment i a la prevenció de la teva instal·lació. És imprescindible que aquesta empresa estigui homologada pel Departament de Salut de la Generalitat. 

Què pots fer si acasa detecteu la probable aparició de la legionel·la 

El primer pas: agafar una mostra d’aigua de totes les aixetes de la llar i portar-les a l’empresa de tractaments d’aigua. Aquests professionals faran les analítiques pertinents per poder determinar l’estat de l’aigua de la teva llar. 

En el cas que el teu habitatge compti amb jacuzzi, piscina o sauna, recollir aigua de diferents indrets que puguin ser sospitosos de tenir aquest bacteri de la legionel·la. 

Organització de les mostres i precaució abans de conèixer els resultats 

Els professionals identificaran les mostres i la seva ubicació a la llar, per facilitar les analítiques. Quedarà clar quines contenen el bacteri. Et recomanem no fer servir les instal·lacions fins al moment que es coneguin els resultats, però cal saber que la legionel·losi només es contagia si les persones respiren aerosols contaminats

Un cop analitzades les mostres d’aigua i en el cas d’un resultat positiu, els professionals començaran els treballs: realitzaran una acurada neteja i desinfecció de les aixetes afectades. Al mateix temps s’hauran de desinfectar canonades i conductes, així com els dipòsits acumuladors d’aigua. 

Certificat que podrà garantir unes instal·lacions lliures de legionel·la 

Un cop finalitzada la tasca, comptaràs amb un certificat que et garanteix la desinfecció i l’absència de legionel·la a les aixetes, conductes i dipòsits de la teva instal·lació. En aquest sentit, tornem a destacar: l’empresa de tractament d’aigua que triïs ha de comptar amb l’homologació oficial de la Generalitat. 

Som Cota, especialistes en manteniment i tractament d’aigua. La nostra autorització és 5094CAT-LgGi i t’ajudarem a eliminar la legionel·la de la teva llar.