Volver al sitio

Seguretat i qualitat en l'abastament d'aigua potable

15 de junio de 2022

L'aigua potable és el recurs més valuós del planeta i allò que permet a una societat progressar. El que succeeix quan els pobles no hi tenen accés és senzillament la malaltia, la pobresa i la falta de seguretat. En aquest post expliquem la importància que té un abastament que garanteixi el consum segur d'aquest recurs vital. Com es fa a casa nostra?

Tot comença amb la captació dels recursos hídrics en un territori. El cicle de l’aigua s’inicia en els rius i aqüífers i finalitza amb la seva reutilització, quan ja n’hem fet ús; aquest és el repte global de la societat i ha de ser la prioritat per tots els països. Però l’aigua potable no està garantida en molts punts del planeta, malauradament. Per tant, cal valorar molt la sort de tenir aquest recurs a l’abast.

D’on ve l’aigua potable, a casa nostra?

Has de saber que existeix tota una estructura de captació d’aquest recurs en els rius, aqüífers i embassaments, per després canalitzar-lo fins als municipis i ciutats. És l'anomenat cicle de l'aigua i durant aquest recorregut s'ha de netejar i desinfectar per esdevenir potable.

A Europa i a les societats com ara la nostra, l’aigua prové d’aquests punts de recollida, sovint naturals. Aquest circuit és possible donat que no sol haver-hi sequeres molt importants, per bé que a vegades hi hagi restriccions.

En altres regions on hi ha un clima més sec ha de ser necessari posar en marxa mesures de moderació: restricció horària en el consum d’aigua potable o prohibició de fer-la servir per omplir piscines, per exemple. Existeixen, també, bones opcions ja conegudes aquí: disposar de plantes dessalinitzadores per potabilitzar l’aigua de mar representa una bona opció.

Com es converteix aquests recursos hídrics en aigua de boca?

L'aigua que prové dels rius, aqüífers, etc. encara no és potable. Per això, en un punt d’aquesta distribució, l’aigua s’ha de potabilitzar. Durant el seu tractament de purificació, l’aigua passa per diversos processos filtradors, de control o anàlisi i desinfecció.

Procés de filtratge, decantació i sedimentació

Aquest és un procés físic que fa una primera neteja de l’aigua provinent de la natura. Les plantes potabilitzadores disposen de diversos dipòsits on l’aigua es filtra i es decanta. Totes les matèries d’una certa mida s’eliminen en aquestes primeres etapes.

Aplicació de productes per eliminar microorganismes vius nocius

És la part química del procés potabilitzador, que normalment és l’aplicació de diòxid de clor per eliminar els microorganismes vius que poden transmetre malalties. En aquest punt de la tasca potabilitzadora, l’aigua ja té unes característiques organolèptiques del nivell exigit pel Departament de Salut de la Generalitat; aquest és l’organisme que vetllarà per la salubritat i seguretat de l’aigua.

Analítiques, control i obtenció d’aigua potable

Solen ser els tècnics de laboratoris dels municipis i nuclis urbans els que s'encarreguen dels controls, abans que l'aigua arribi a les aixetes. Tanmateix, en les plantes potabilitzadores l'aigua passa per diversos controls i anàlisis... De fet, els recursos hídrics que bevem i utilitzem a les llars no deixen mai d'analitzar-se per garantir-ne la seguretat.

Finalment, serà el Departament de Salut de la Generalitat; aquest és l’organisme responsable que vetllarà per la salubritat i seguretat de l’aigua en tot moment.

Des de Cota, especialistes en tractaments d'aigua t'animem a fer servir equips de descalcificació, purificadors o equips d'osmosi. Augmenta la seguretat de l'aigua que arriba a la teva llar.