Volver al sitio
6 consells per prevenir la legionel·la | Tot el que has de saber
29 de octubre de 2019

La importància de tenir un bon protocol de prevenció de la legionel·losi és capital, ja que el risc que la teva instal·lació d’ACS (aigua calenta sanitària), o altres conjunts de canonades d’aigua puguin ser colonitzats per aquest bacteri, és real. Prevenir la legionel·la, per tant, és necessari i molt eficaç per evitar la seva proliferació.

A Catalunya, treballar per evitar un eventual brot d’aquesta patologia és obligatori i en aquest sentit, t’explicarem, quina normativa obliga a tenir un control d’aquesta malaltia i les sis mesures principals per prevenir la legionel·la.

Què és la legionel·la

És un bacteri que es troba a l’aigua dolça, en rius o estanys, per exemple. Des del seu entorn natural pot arribar als nuclis urbans mitjançant les estructures d’abastament d’aigua i colonitzar així la xarxa de distribució, les canonades de sistemes d’ACS, les torres de refrigeració, etc.

Aquest bacteri podria, doncs, arribar a molta gent per la capil·laritat que implica trobar-se present en un sistema de distribució de l’aigua a les zones on aquesta queda estancada. Per això existeix una normativa que t’obliga a complir amb els procediments de prevenció d’aquesta malaltia: la legionel·losi.

Aquesta patologia pulmonar es propaga per l’aire, quan la persona inhala microscòpiques gotetes d’aigua en suspensió. No hi ha contagi de persona a persona i l’aigua que procedeix de les canonades amb colònies del bacteri, es podria beure sense el risc de contraure la malaltia. La legionel·losi entra a l’organisme per via aèria i afecta el sistema respiratori; els seus símptomes són la tos, la febre alta i infecció pulmonar amb risc de mort. És, per tant, una malaltia de declaració obligatòria.

Normativa d’obligat compliment

Quant a la normativa, a Catalunya s'ha de complir amb les pautes de prevenció i neteja dels teus sistemes de canonades d’ACS i altres, que estableixen:

El Decret 352/2004 i el Reial Decret 865/2003 que regulen les condicions i els criteris higienicosanitaris dels protocols de prevenció.

L’Ordre SCO/317/2003 que regula l’homologació de cursos i formacions per tot el personal i empreses que realitzen les actuacions preventives.

Prevenció

La tasca més rellevant de prevenció la portaran a terme equips i empreses de professionals, homologats per les normatives establertes. Però, prevenir la legionel·la requereix, des de la teva empresa o equipament, contribuir amb l’autocontrol consistent en neteja i revisió:

  • Mesurament de la temperatura de l’aigua en acumuladors ACS, dipòsits d’aigua freda i ruixadors de dutxa cada mes.
  • Purga en els acumuladors i aixetes de drenatge, setmanal i mensual respectivament.
  • Revisió anual de la canalització completa i l’aïllament tèrmic.
  • Revisió trimestral d’acumuladors ACS i dipòsits d’aigua freda.
  • Anàlisi anual de l’instal·lació completa.
  • Neteja i desinfecció anual tant de l’instal·lació completa d’acumuladors ACS, com dels dipòsits d’aigua freda i ruixadors de dutxes.
  • La desinfecció i anàlisi de totes les parts de la teva canalització, la duran a terme els tècnics de l’empresa autoritzada que sigui de la teva confiança.

Tot el que necessites perquè els teus sistemes de canalització d’aigua tinguin un programa eficaç per prevenir la legionel·la , ho tenim a Cota Comercial Tècnica de l’Aigua. Contacta ara.