Volver al sitio

Què és l'aigua desionitzada? 

10 de enero de 2022

L'aigua desionitzada és aquella que s'obté a partir d'un procés d'intercanvi iònic, d'un filtratge d’osmosi inversa o bé per electrodesionització (EDI). S'utilitza per treballs industrials, medicina, cosmètica o tractaments d’aigua; també en l'àmbit domèstic. A continuació t'expliquem com és aquesta aigua, les seves característiques i les aplicacions. 

Com ja sabràs, l'aigua té un cicle que, en el seu inici arriba a cada territori pels canals hídrics; no és aigua pura, té partícules sòlides, minerals i sals que han d’eliminar-se per aconseguir aigua desionitzada.  

El procés de desionització de l’aigua 

L’aigua sense tractar conté ions positius (cations) i també ions negatius (anions); són els responsablesde la conductivitat del H₂O. Els cations que tenen càrrega positiva i que es troben al ferro, al calci o al sodi, per exemple. En canvi, els anions li confereixen una càrrega negativa pròpia d’elements com els fluorurs o els clorurs. Durant aquest procés l’aigua queda lliure d’aquestes sals i minerals gràcies a l’intercanvi iònic o bé bescanvi iònic que es duu a terme. Els processos esmentats abans utilitzen tecnologies diverses per aconseguir una purificació total de l’aigua:  

  • Un intercanvi iònic amb resines, que fan possible la     retenció dels ions 
  • El filtratge altament eficient amb membranes d’osmosi     inversa, on queden atrapades un molt alt percentatge de partícules  
  • L'electrodesionització (EDI), on es complementen les     membranes aniòniques i catiòniques amb l’aplicació d’un corrent elèctric a l’aigua. 

No apta pel consum humà per l’absència de minerals 

El recurs hídric que en resulta d’aquests processos no és apta pel consum humà; significa que l’aigua desionitzada no es pot beure. En canvi, és del tot necessària per poder treballar en molts sectors industrials claus. 

Per bé que són força semblants, les tres tecnologies tenen certes diferències i cal que sàpigues que moltes vegades es complementen.  

Característiques principals de l’aigua lliure d’ions 

Abans d’explicar-te quines aplicacions té, a la nostra societat, una aigua tan pura, et recopilem les principals propietats:  

  • L’aigua desionitzada té una conductivitat molt baixa. Això la fa molt adequada per experiments de laboratoris químics, per exemple. 
  • Té molta facilitat per disminuir el seu pH i acidificar-se, ja que pot absorbir CO₂ de l’aire. 
  • No pot emmagatzemar-se en recipients metàl·lics, donada la seva absència de sals i minerals. Inclús els dipòsits d’acer inoxidable poden quedar danyats en contacte amb l’aigua desionitzada.  

Aplicacions de l’aigua desionitzada 

L’aigua desionitzada és adequada per fabricar medicaments, injectables, o productes cosmètics. La seva puresa garanteix, també, uns resultats altament rigorosos i fiables en experiments i investigacions. L’absència de partícules microscòpiques, sals o minerals asseguren mesuraments exactes i gens compromesos a causa de la interacció amb contaminants. 

D’altra banda, aquesta aigua s’empra en el sector de la refrigeració i els tractaments d’aigües que han de garantir, òbviament uns processos lliures de contaminació. 

La base d’aquestes tecnologies, com l’osmosi inversa o l’intercanvi iònic, poden adaptar-se per l’ús domèstic. Llavors experts en tractaments d’aigua i fabricants t’ofereixen equips d’osmosi o descalcificadors avançats tecnològicament. Podràs gaudir a casa d’una aigua pura i lliure de calç. L'aigua que en resulta d'aquests sistemes sí que és apta pel consum humà i no només: podràs disposar, a casa, d’una aigua pura i lliure de calç. 

Som Cota, experts en l’obtenció d’aigua desionitzada, equips d’osmosio descalcificadors. Ens trobem a Besalú (Girona) i sempre a la teva disposició per assessorar-te.